De nieuwe iPhone XS


Vorig jaar bracht Apple de iPhone X op de markt en beloofde dat dit toestel z’n schaduw vooruit zou werpen qua vernieuwingen.Ook de iphone xs, grotere scherm en dat laten we in het toestel .. We hebben voor deze review een spacegrijze iPhone XS gebruikt en vertellen over onze ervaringen tijdens het dagelijks gebruik.De iphone xs max staat ook bekend om de camera. Dat wil niet zeggen dat je het gelijk voor de iphone xs Max moet kiezen, want allebei de modellen beschikken over dezelfde dubbele camera en de kwaliteit van de foto’s zijn bijna hetzelfde. Vandaar dat ik vertel over de 2 nieuwe iphones zodat je de verschillen en de overeenkomsten ervan inziet.

Uiterlijk van de iPhone XS

De iPhone XS lijkt qua design op de iPhone X en daar is niets mis mee. De iPhone beschikt over een randloze design en dat is voor de meesten een flinke verbetering ten opzichte van de iets oudere modellen met een bredere rand omdat je bij hetzelfde formaat meer schermoppervlak tot je beschikking hebt. Je herkent de XS aan het extra antennelijntje aan de onderkant en aan de nieuwe goudkleur waar je dit jaar uit kunt kiezen, naast spacegrijs en zilver.

iPhone XS review liggend

De gehele voorkant is gemaakt van glas, met mooi afgeronde hoeken en smalle randjes rondom. Staat het scherm uit, dan kun je net als bij de Apple Watch niet met het blote oog zien waar het scherm ophoudt en de rand begint. De inkeping (‘notch’) met de TrueDepth-camera is weliswaar zichtbaar, maar valt vrijwel weg als je apps met dark mode gebruikt. Wat dit toestel een extra luxe uitstraling geeft is de stalen rand rondom, die door een proces van physical vapor deposition (PVD) een speciale reflectie heeft gekregen. Het ziet er net iets mooier uit dan aluminium, al zorgt het gebruik van staal er wel voor dat het toestel wat zwaarder in de hand ligt. Ook de knoppen zijn van metaal gemaakt.

Glazen achterkant

De achterkant van de iPhone XS is gemaakt van glas, voor draadloos opladen. Het voelde tijdens het testen wat stroever aan dan het glas van de iPhone 8 en X, maar dat kan ook door de nieuwheid komen. Misschien zit er op de XS wat residu van poetsdoekjes of schoonmaakmiddel, dat er op de gebruikte toestellen gaandeweg is afgesleten. Door gebruik van glas is de achterkant wat gevoeliger voor vingervlekken en kan na het vallen op een harde vloer kapot gaan. Reparaties zijn vrij duur bij deze nieuwe toestellen, dus overweeg de aanschaf van een hoesje als je je toestel vaak uit de handen laat glippen.

Bediening

Voor mensen die dit jaar van een Touch ID-telefoon overstappen naar de iPhone XS, zal het verdwijnen van de thuisknop een grote verandering zijn. Je zult aan nieuwe knoppen en veegbewegingen moeten wennen. Dat lukt erg snel en vaak is er ook wel een alternatief. Als je bijvoorbeeld niet weet hoe je het toestel uitschakelt, kan dat ook via een optie in de Instellingen-app. De nieuwe bediening is bij de invoering van de iPhone X moeiteloos gegaan en we verwachten bij de XS dan ook weinig gewenningsproblemen.

Trage adapter

Er duiken regelmatig geruchten op over USB-C, maar Apple gebruikt nog steeds de Lightning-aansluiting met standaard USB-A-kabel. Ook de 5 Watt-lader zit nog steeds in de doos. En dat is jammer, want we hebben al een berg van deze kabeltjes en adapters in de bureaula liggen. Het was sympathieker geweest als Apple een USC-C-kabel had meegeleverd voor mensen met een recente MacBook. Zij moeten nu op eigen kosten een dergelijke kabel aanschaffen (25 euro ). Ook voor snelladen en draadloos opladen moet je de accessoires uit eigen zak betalen. Apple houdt alle opties open, maar je betaalt er wel een prijs voor.