De Computer lease markt blijft maar groeien!

18-12-2017
Michiel Grotenhuis
Leasen in Nederland

Wie had gedacht dat leasen zo populair zou worden? Zoals je kunt zien in onderstaande diagram is in de tweede periode van 2017 een stijging met 13,3% ten opzichte van de tweede periode 2016. Het sterkste tweede kwartaal ooit. Het totale bedrag van dit jaar bedraagt €1.619mln, terwijl er vorig jaar maar een omzet van 1.408mln was.

Wat je moet weten over leasen

Wie als startende ondernemer (nog) niet genoeg eigen vermogen heeft om te investeren, dan zou je ervoor kiezen om bedrijfsmiddelen te leasen. Van deze financieringsvorm is de leaseauto het bekendst, maar er zijn ook veel andere bedrijfsmiddelen (heftruck, lasrobot, bouwkraan etc.) die je kunt leasen. In dit artikel lees je alles over het leasen van bedrijfsmiddelen.

Bij leasen wordt een bedrijfsmiddel gefinancierd voor een periode die gelijkstaat aan de verwachte levensduur. Hiervoor wordt een vaste rente en een vast termijnbedrag vastgesteld, zodat je exact weet hoe veel (en hoe lang) je maandelijks moet betalen. Leasing is een vorm van financiering waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen financial en operational lease.

Financial lease is een leasevorm waarbij de kredietverstrekker alleen juridisch eigenaar blijft en het volledige economisch eigendom (het gebruik en genot, de verzekering, het onderhoud) overgaat op de kredietnemer. Het grootste verschil tussen financial en operational lease is dat bij de eerste vorm het eigendom in principe bij de lease ligt, waar operational lease een zakelijke vorm van huren is.

Financial lease

Door middel van financial lease word je dus economisch eigenaar van het desbetreffende bedrijfsmiddel, waarbij gedurende de leaseperiode de leasemaatschappij juridisch eigenaar blijft. Het volledige eigendom verkrijg je wanneer de betaling (rente + aflossing) van de laatste termijn is voldaan.

Omdat je vanaf het begin economisch eigenaar van het object bent, staat dit bedrijfsmiddel bij jouw bedrijf op de balans en wordt dus ook bij je eigen vermogen opgeteld, waardoor je in veel gevallen recht hebt op de investeringsaftrek, afschrijving-, én renteaftrek.

De btw van de investering dien je vooraf zelf te betalen, maar dit bedrag kun je ook direct weer bij de belastingdienst terugvorderen. Door middel van financial lease spreid je jouw betalingen en help je de liquiditeit van je onderneming gezond te houden.
Financial lease wordt steeds meer gebruikt door startende ondernemers en ZZP’ers. Het werkkapitaal blijft op deze manier beschikbaar om te ondernemen en daarnaast is een lease-aanvraag relatief snel geregeld.

Voor een krediet zijn vaak de cijfers van meerdere jaren nodig om de kredietwaardigheid te bepalen. Maar als je gaat leasen bij jouw bank, hoef je via een online aanvraag slechts een paar dingen in te vullen over het bedrijfsmiddel, aangezien je al klant bent bij de bank en jouw gegevens daar bekend zijn. Dat maakt het leasetraject snel en eenvoudig.

Operational lease

De meest voorkomende vorm van leasen is operational lease en meestal is dit van toepassing op auto's. Operational lease kan ook worden beschouwd als een vorm van lange termijn huur. In dit geval blijft de leasemaatschappij of lessor juridisch en economisch eigenaar van de geleaste goederen, waardoor je het beheer en risico's uit handen geeft.

Het geleaste object is daardoor geen eigen vermogen en staat niet op de balans. Jij betaalt in dat geval maandelijks de btw en, afhankelijk van het soort operational lease, ben je verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik. Aan het eind van de leaseovereenkomst is er doorgaans nog sprake van een restwaarde. Wanneer je die hebt betaald, word je eigenaar van het bedrijfsmiddel.

Dus wat zijn nou de voordelen van Leasen?

Geen grote investering Het is een misverstand dat bij het leasen van mobiele apparaten de kosten op langer termijn altijd lager zijn. Het voordeel zit meer in de spreiding van de bedragen die betaald moeten worden. Organisaties hoeven bij lease niet in één keer af te rekenen, maar betalen in termijnen. Dat betekent dat je als bedrijf niet in één keer een grote investering hoeft te doen.

Geen verouderde hardware -De winst van lease zit vooral in andere voordelen dan puur financieel gewin. De looptijd van lease is vaak korter dan de afschrijvingsperiode van gekochte hardware. Daardoor kan een eindgebruiker bijvoorbeeld sneller overstappen naar een nieuwer apparaat. Bij de aanschaf van apparatuur vervangen organisaties die hardware vaak pas na 3 tot 5 jaar. Lease heeft meestal een looptijd van 3 jaar. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel je per maand wilt aflossen.

Dat sluit beter aan op de huidige snelheid waarop mobiele apparatuur zich ontwikkelt en voorkomt dat werknemers te lang moeten doorwerken op verouderde hardware en software. Innovaties volgen elkaar namelijk in hoog tempo op. Bovendien ontwikkelen app-ontwikkelaars meestal nieuwe toepassingen die alleen kunnen draaien op de nieuwste mobiele apparaten.

Schaduw-ict

Als er binnen jouw bedrijf of organisatie verouderde apparatuur in omloop is, kan het zijn dat die software niet ondersteund wordt. Daardoor loop je de kans dat bepaalde apps niet inzetbaar zijn voor jouw bedrijfsvoering of dat medewerkers omwegen verzinnen om bepaalde apps toch te kunnen gebruiken.

Experts waarschuwen bijvoorbeeld dat personeel op zoek gaat naar eigen middelen om bedrijfsinformatie te delen via privé-apparatuur. Met alle beveiligings- en privacy risico’s van dien. Die schaduw-ict kun je onder meer voorkomen door oudere hardware binnen een redelijke termijn te vervangen en door duidelijke beleidsregels op te stellen.

Des te meer redenen om te leasen zou je zeggen!

Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Nieuw bericht
USBLT30CMB
0.3m Black 8-pin Lightning to USB Cable
1,00 per maand
SATAEXT30CM
1,00 per maand