Boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma's vergelijken

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? Een grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet! Er zijn heel veel verschillende programma’s beschikbaar. Het is daarom ook niet gemakkelijk om het juiste boekhoud programma te vinden voor je onderneming.

Zo zijn er boekhoudprogramma’s die zich speciaal richten op de kleine ondernemers. En zijn er boekhoudprogramma’s die zich richten op grote ondernemers. Daarnaast heb je verschil in offline en online software. Ook heeft elk programma weer zijn eigen functionaliteiten en voordelen. Bij het ene programma kun je boekhouden en facturen maken. Bij een ander programma kun je ook automatisch je BTW aangifte doen of je gewerkte uren bijhouden. Ook is het ene boekhoudprogramma zeer vanzelfsprekend en gemakkelijk in het gebruik, en hoef je zelf nauwelijks kennis te hebben van boekhouden. Bij het andere programma is het allemaal niet zo vanzelfsprekend en moet je wel degelijk kennis hebben van boekhouden om je administratie te kunnen doen.

Kortom, het is best wel ingewikkeld om een goed boekhoud programma te vinden dat bij jouw wensen en onderneming past!


Offline boekhoudprogramma

Een offline boekhoudprogramma is een programma dat je installeert op je Computer. Alleen op de computer waar je het programma hebt geïnstalleerd, kun je jouw boekhouding doen. De meeste boekhoudprogramma’s zijn de afgelopen jaren online gemaakt, vanwege de vele voordelen die dit heeft (zie hieronder). Kortom, offline boekhouden is niet meer van deze tijd en zie je niet veel meer terug.

Online boekhoudprogramma

De meeste boekhoudprogramma’s op deze pagina zijn online boekhoudprogramma’s. Een online programma is software dat je online kunt bereiken. Heb je internet en een smartphone, tablet of PC dan kun je bij jouw online boekhouding. Alle gegevens zijn dus in principe altijd en overal te bereiken. Online boekhouden heeft diverse voordelen:

Altijd en overal inzichtelijk

Waar je ook bent, je kunt altijd bij je boekhouding! Je hebt alleen maar internet en een mobiel apparaat nodig. Zo heb je dus altijd inzicht in je boekhouding en kun je de boekhouding altijd en overal bijwerken.

Veilig

Vaak wordt gedacht dat offline boekhoudsoftware veel veiliger is dan online boekhoudsoftware. Toch is dit niet zo. De gemiddelde PC is gemakkelijk te hacken en lang niet zo goed beveiligd als de servers waar een online boekhoudprogramma gebruik van maakt. De servers van een online programma zijn goed beveiligd en worden dagelijks geback-upt.

Samenwerken met je boekhouder

Met een online boekhoudprogramma kun je eenvoudig samenwerken met je boekhouder. Jouw boekhouder kan met zijn eigen inloggegevens jouw boekhouding inzien en bewerken. Handig toch?!

Altijd up-to-date

Vrijwel elk programma voegt regelmatig nieuwe functies toe aan hun software. Daar kun jij dan handig gebruik van maken, (vaak) zonder extra kosten!

Goedkoper

Online boekhouden is in veel gevallen een stuk goedkoper dan offline boekhouden. Naast een offline boekhoudprogramma heb je namelijk ook een goede virusscanner nodig, back-up software en een grote harde schijf. Dit zijn extra bijkomende kosten die je mee moet nemen in je beslissing.

Gratis helpdesk

Kies je voor online boekhoudsoftware, dan betaal je een vast bedrag per maand. Hierbij zit meestal ook gratis support bij inbegrepen. Bij offline boekhoudsoftware zit dit vaak niet inbegrepen en moet je hier extra voor betalen.

Kortom, best veel voordelen vind je in een online boekhoudpakket!

Overstappen naar een ander boekhoudprogramma?

Niet alleen startende ondernemers zijn op zoek naar boekhoudsoftware. Misschien maak je al gebruik van andere administratie software en wil je graag overstappen? Op het eerste gezicht lijkt dit lastig en misschien zie jij dan ook wel grote hobbels op de weg. Toch is het vrij eenvoudig om over te stappen naar een ander boekhoudpakket. De meeste boekhoudprogramma’s helpen je namelijk bij het overstappen, zodat je hier zelf weinig omkijken naar hebt. Hoe wordt je meestal geholpen?

Via auditfiles

Wil je overstappen neem dan contact op met de nieuwe software. Meestal zullen ze je dan vragen om een auditfile. Dit is een bestand wat je bij je oude boekhoudprogramma (meestal) kunt exporteren uit de software. Lever dit bestand bij je nieuwe boekhoudprogramma aan, en je volledige boekhouding zal worden overgezet. Denk hierbij aan het overzetten van je boekingen, relaties, grootboekbalansen, etc.

Geen auditfile beschikbaar?

Kun je geen auditfile aanleveren? Dan zullen onderstaande stappen van toepassing zijn op jouw overstap situatie.

  • Via diverse importeer functies:
    kun je geen auditfile aanleveren, omdat jouw oude boekhoudprogramma dit niet aanbied? Geen probleem, dan kunnen de meeste boekhoudprogramma’s je relaties, grootboekrekeningschema, producten, etc. eenvoudig importeren, zodat je direct verder kunt in het nieuwe programma. Hiervoor hoef je enkel maar diverse Excelbestanden te exporteren uit je oude boekhoudprogramma, en deze aan te leveren bij je nieuwe boekhoudprogramma.

  • Via het toevoegen van jouw beginbalans:
    ook moeten de balansen uit je grootboekschema worden toegevoegd in je nieuwe boekhouding als je geen auditfile kunt aanleveren. In de meeste gevallen zal de helpdesk van je nieuwe boekhouden programma jou hierbij helpen. Je hoeft enkel maar een export van jouw grootboekrekening inclusief saldo’s aan te leveren.

Boekhoudprogramma vergelijken

Op deze pagina tonen we verschillende boekhoudprogramma’s. Denk aan een boekhoudprogramma voor starters, een boekhoudprogramma voor zzp’ers, boekhoudprogramma’s voor stichtingen en verenigingen, etc. Via de filter kun je een boekhoudpakket zoeken dat het beste past bij je onderneming. Heb je enkele boekhoudpakketten gevonden? Vraag dan gratis en vrijblijvend enkele proefaccounts aan, zodat je goed alle boekhoudsoftware kunt vergelijken. Alle boekhoudsoftware die wordt getoond op deze website voldoet aan de eisen van de Belastingdienst en zijn dus zeer geschikte en goede boekhoudprogramma’s.

Gratis boekhoudprogramma

Er zijn ook veel gratis boekhoudprogramma’s te vinden. Denk dan onder andere aan Manager.io, Speedbalance, GnuCash, FrontAccounting, WinBank, osFinancials of diverse gratis Excel templates. Het voordeel van een gratis boekhoud programma is uiteraard dat je geen geld hoeft te investeren in een boekhoud programma. Het nadeel van veel gratis boekhoudprogramma’s is echter dat deze niet zo gebruiksvriendelijk en uitgebreid zijn dan betaalde boekhoudsoftware. Als je niet veel kennis hebt van boekhouden, dan is het dus zeker aan te raden om een betaald programma te kiezen! Daarnaast biedt een betaald programma vaak ook uitgebreide support via een helpdesk o.i.d. De meeste gratis boekhoudprogramma’s bieden deze support niet en moet je dus zelf uitzoeken hoe het programma werkt. Daarnaast is er ook nog software, gratis voor starters. Dan kun je bijvoorbeeld een jaar lang gratis boekhouden, omdat je starter bent.Opmerkingen

Ik heb nooit gedacht aan een online boekhoudprogramma. maar nu wil ik nooit meer anders! Het scheelt me zoveel tijd, ik hoef niet meer te denken aan herinneringen en heb meteen inzicht in de betaling van mijn facturen.
Nieuw bericht