Koopgids Desktops

Koopgids Desktops

Je leaset voor het eerst een computer of je bent op zoek naar het nieuwste van het nieuwste, omdat jouw computer is verouderd! Wat de reden ook is voor de aanschaf van een computer, het is niet eerste de beste, omdat je er langdurig mee moet doen. Er zijn veel punten waar je op moet letten, van processor tot harde schijf en van videokaart tot aansluitingen. Wij als team leggen je graag uit welke aspecten van belang zijn, zodat de computer die je koopt past bij jouw gebruik en behoeften.

Nieuwe desktop samenstellen

In de opgebouwde kast van een computer bevindt zich een voeding en een moederbord. Een moederbord is de printplaat waarin alle componenten van een computer op vast worden gemaakt zoals de processor, het geheugen en de videokaart.

Processor

De CPU (ook wel de processor genoemd) is het kloppend hart van elke computer. De snelheid en ook de mogelijkheden van een computer worden bepaalt met de prestaties van de processor gepaard met het geheugen.

De meeste computers zijn uitgerust met een AMD of Intel processor. Zowel AMD als Intel produceren processoren in verschillende series. Een serie is bedoeld voor bepaald gebruik. Zo zijn Core i3 processoren geschikt voor internet & office werkzaamheden en Core i7 processoren voor veeleisende multitasking en gaming. Binnen een serie zijn verschillende modellen processoren verkrijgbaar.

Aansluitingen

Het is van belang om te kijken hoeveel aansluitingen je nodig denkt te hebben op jouw computer. We spreken dan over USB poorten, aansluitingen voor een geluidskaart en een cardreader.

Videokaart

Een essentieel onderdeel voor jouw computer is een videokaart, want deze zorgt ervoor dat er gedetailleerd beeld op je monitor te zien is. Welke videokaart het beste bij jou past is afhankelijk van de chipset en hoeveel geheugen jouw videokaart heeft. Voor videokaarten geldt namelijk hetzelfde als voor pc’s, hoe meer en sneller geheugen, hoe beter de prestaties in Gaming en in zware grafische toepassingen zoals CAD/CAM en videobewerking zijn. Verder is het belangrijk welke aansluitingen de kaart heeft zodat je de juiste monitor kunt aansluiten.

Koeling niet vergeten?

Koeling is cruciaal voor een computer, maar gelukkig worden de meeste processors met een standaardkoeler geleverd. Opvallend genoeg worden de duurste processors, zoals de Intel Core i7-8700K, zonder koeler geleverd. Koop je een processor zonder koeling, dan moet je investeren in een losse processorkoeler, maar ook als je je processor wilt overklokken of wilt zorgen dat je systeem zowel erg koel als echt muisstil is, is het een goed idee om uit te zoeken of je de standaard meegeleverde koeler niet beter kunt vervangen door een beter exemplaar. Voor ca. 30 tot 50 euro vind je uitstekende opties.

Besturingssysteem

Net als bij desktopcomputers en laptops, heeft het besturingssysteem dat je kiest voor je tablet invloed op de manier waarop jij het apparaat en de apps gebruikt. Maar voor het grootste deel hebben zelfs tablets met verschillende besturingssystemen een vergelijkbare interface die redelijk gebruikersvriendelijk en gemakkelijk te navigeren is.

Windows 10

  • Het Windows-besturingssysteem is beschikbaar op tablets van verschillende merken en biedt na een meer gevarieerd ontwerp volop keuze voor iedereen.
  • Windows 10 is zowel dynamisch als aanpasbaar, waardoor je de interface kunt aanpassen aan jouw voorkeuren.
  • Dit besturingssysteem is een goede optie als je vaak met andere Windows-apparaten werkt en toegang wilt tot dezelfde toepassingen en programma's.
Bekijk onze Windows-Desktops

Geheugen

De grootte van een harde schijf bepaalt hoeveel data, muziek en afbeeldingen je kunt opslaan op jouw computer. Het intern geheugen of Random Acces Memory (RAM) heeft een grote invloed op de snelheid van de computer.

RAM

Het intern geheugen of Random Access Memory (RAM) heeft een grote invloed op de snelheid van de computer. Je hebt meer geheugen nodig, mits je tegelijkertijd dingen wilt doen. Voor standaardgebruik zoals internet en Office heb je gemiddeld 4 GB nodig.

Wil je veel spellen gaan spelen of multimedia toepassingen gaan gebruiken? Dan is 8 GB RAM ons advies. Ben je veel bezig met muziekproductie of video editing? Dan is 16 GB aan RAM-geheugen de beste keus.

Opslag

De grootte van een harde schijf bepaalt hoeveel data, muziek en afbeeldingen je kunt opslaan op jouw computer. Er zijn harde schijven met een opslagcapaciteit van 320GB (= 90.000 foto's) tot zelfs 8TB (= 8000GB = 2.400.000 foto's). Steeds vaker worden nieuwe computers uitgerust met snelle SSD schijven.

Een SSD is een compact opslagmedium dat gebruik maakt van flashgeheugen. Er zitten geen bewegende delen in waardoor het minder gevoelig is voor slijtage en valschade. Ook werkt jouw computer en programma sneller, omdat de flashgeheugen van een SSD tot 10x sneller werkt dan een traditionele harde schijf.

Andere punten

Wanneer je de schermgrootte van je toestel kiest, is het belangrijk om te bepalen hoe je het apparaat gaat gebruiken. Een groter scherm kan de productiviteit verbeteren, omdat je meer in één keer kunt bekijken en het schermtoetsenbord gemakkelijker kunt bedienen. Als draagbaarheid echter een belangrijke factor is, is een kleiner scherm misschien meer geschikt.

Behuizing

Als er één onderdeel is waarbij de keuze lastig is, is het wel behuizingen. Kijken we naar de technische ontwikkelingen, dan zijn die redelijk eenvoudig samen te vatten: we zien een enorme toename in gebruik van gehard glas. De ruimte voor dvd-stations is praktisch verledentijd en het gebruik van de moderne usb aansluiting gaat nog niet zo hard als we eigenlijk zouden willen.

Bij je aanschaf moet je eerst controleren dat de behuizing ruimte biedt aan de door jou uitgezochte onderdelen. De vormfactor (atx, micro-atx, itx) van het moederbord moet in de behuizing passen en er moet ruimte zijn voor jouw gekozen voeding, opslag en koeling.

Het ontwerp van de behuizing bepaalt de balans tussen koelprestaties en geluidsproductie, waarbij het eerste vooral een overweging is bij heel krachtig systeem. De allergrootste vraag blijft vooral: wat vind jij mooi?

Voeding

Voedingen zijn in de loop der jaren over het algemeen betrouwbaarder, efficiënter en stiller geworden. Voor de levensduur van een computer is een slechte voeding funest, dus raden we altijd met klem aan om een echte A-kwaliteit voeding aan te schaffen. Hoe bepaal je wat een goede voeding is? De meeste recente voedingen van de populairste merken Seasonic, Corsair, Cooler Master, be quiet! en Antec kun je bijna niet misgaan, maar we raden aan toch even reviews te checken. In ons overzicht met voorbeeldconfiguraties noemen we een aantal betrouwbare opties.

Iets waar je op kunt letten is of de voeding modulair of semi-modulair is. Dit betekent dat de kabels alleen aangesloten hoeven te worden wanneer ze daadwerkelijk nodig zijn. Dit voorkomt een kabelkluwen in je pc van kabels die toch niet nodig zijn. Het verschil tussen volledig modulair en semi-modulair is dat bij die laatste de voedingskabel naar het moederbord die je toch altijd nodig hebt wél vast is uitgevoerd.

Adviezen

Processor

Het is een lastige tijd om op zoek te zijn naar een nieuw systeem. Het kiezen van een game-pc’s staat budgettair onder druk van de cryptomining-hype, die de prijs van videokaarten tot ongekende hoogtes stuwt. Gamers die niet direct een nieuw systeem nodig hebben, kunnen beter nog even wachten. Ook de geheugenprijzen zijn momenteel vrij hoog, iets dat alle kopers merken in de prijs van werkgeheugen en ssd-opslag.

Prijs

Aan de andere kant heeft de terugkeer van concurrentie op de processormarkt ervoor gezorgd dat we na jaren van geleidelijke toenames in prestaties anno 2018 weer flink krachtigere systemen krijgen voor ons geld. We adviseren altijd om goed na te denken wat je precies verwacht van een computer, maar om je vast op weg te helpen hebben we een aantal voorbeeldsystemen uitgezocht. Een echt budgetsysteem voor de meest eenvoudige taken, een luxe compacte all-round pc voor thuis, een werkpaard voor foto- en videobewerking en een middenklasse en high-end game computer. Gebruik deze configuraties vooral als inspiratie voor een door jou samengesteld systeem.

Accessoires

Accessoires die van toepassing kunnen zijn bij je iPhone.

Printers & Scanners

Veel documenten uitprinten op het werk of voor school? Kies dan een goeie printer!

Bekijk onze Printers & Scanners

Toetsenborden

Een goeie toetsenbord kan handig zijn als je vooral veel gaat typen.

Bekijk onze Toestsenborden

USB-Sticks

Snel je bestanden overzetten of delen met andere computers.

Bekijk onze USB-Sticks