Koopgids Drones

Koopgids Drones

Het is belangrijk dat jij de juiste keuze maakt als je een (camera) drone wilt kopen, omdat het een dure aanschaf is. Met deze koopgids kun je handig en snel drones vergelijken, zodat je behoeftes bevredigd worden. Dankzij onze koopgids zie je snel en eenvoudig welke drone het beste bij jouw budet past en daardoor onder de beste keus en beste aankoop valt. We hebben gelet op elementen zoals; gebruiksgemak, vliegtijd, portabiliteit, cameraprestaties, veelzijdigheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid, zodat je kan bepalen welke drone de beste keus is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een drone?

Ben je op zoek naar een drone voor beginners of gevorderden ? De informatie die je nodig hebt om een beste drone te kopen vind je hier ! Welke drone je ook koopt, neem je tijd om je te verdiepen over hoe het te werk gaat.

Twee groepen

Kopers van een drone kan je ruwweg in twee categorieën opdelen: mensen die luchtfoto’s en-/of video’s willen maken en degenen die ermee willen vliegen. Welke reden je ook voorop plaatst kan je al een duidelijk onderscheid maken in de specificaties waar je naar op zoek bent. Wie op zoek is naar goede beelden legt eerder de focus op de capaciteiten van de camera aan boord van de quadcopter. Degenen die ermee willen vliegen geven eerder om de stabiliteit van de drone en het gebruiksgemak. Voor degenen die spectaculaire 4k video’s en 16 mp foto’s willen maken vanuit de lucht raad ik de volgende drone aan, de DJI Inspire 1 raw.

Een verzekering voor drones

Een ongeluk is vlug gebeurd met je toestel, daardoor moet je in je achterhoofd houden dat niet alleen de aankoopkosten betaald moeten worden.

Om nieuwe onderdelen aan te kopen of herstellingen te laten uitvoeren is het verstandig een budget op zij te zetten. Een snelle lader, extra batterij en-/ of beschermers voor de proppellers zullen hoogstwaarschijnlijk ook inversteringen willen.

Gebruiksgemak

De modellen van de radiogestuurde vliegtuigje zijn met een klein prijskaartje het eenvoudigst te besturen. Meer sensoren hebben de duurdere drones om het toestel te navigeren. Ook hebben ze een betere software om het voertuig stabiel te houden en op de besturing van de controller af te stemmen, daardoor is het gebruiksgemak van een quadcopter evenredig met de kostprijs. Goedkopere drones hebben meestal geen aparte controller maar worden bestuurd met behulp van een app op je smartphone.

Voor degenen die een kleine, maar krachtinge drone willen raad ik hierbij de DJI Mavic Pro aan, omdat de drone zeer wendbaar is en beelden in hoge resolutie legt. Zoals de DJI Mavic Pro

RTF, ARF, FPV en BNF

Je zult op korte termijn op afkortingen suiten als jij je verdiept in de dronemarkt. Drones waarmee je meteen een rondje kan vliegen zijn drones die staan voor RTF Ready-to-Fly. Dit zijn de drones waar we ons in deze koopgids concentreren.

FPV is dan weer een verkorting van First Person View en verwijst een drone die livebeelden kan leveren om bewegingen vanuit het perspectief van de drone te volgen.

Voor degenen die modellen op maat willen bouwen, bijvoorbeeld om te racen. Daar zijn de termen BNP en ARF voor belangrijk. Bind-and-Fly (BNP) is een etiket dat aangeeft dat je met een drone zonder controller te maken hebt, die je aan een zelfgebouwde afstandsbediening kan koppelen. Almost-Ready-to-Fly (ARF) wordt gebruikt voor drone-kits die je zelf nog gedeeltelijk in elkaar moet steken.

Aandachtspunten

De eigenschappen waar je naar moet kijken bij de aankoop van een drone zijn; het navigatiesyteem, zodat je het gemakkelijk kan besturen. Als je buiten wil vliegen dan speelt ook het gewicht een rol, omdat lichtere drones meer moeite hebben om tegen sterke wind te vechten.


De maximale vliegtijd en de maximale afstand zijn andere aandachtspunten. De sense-and-avoid-technologie is beschikbaar bij enkel de duurdere drones, daardoor moet je de vliegtijd altijd met een beetje zout nemen, omdat het gaat om de tijd, mits het ideale weeromstandigheid is. Ook het type van motor maakt een verschil: brushless of borstelloze motoren zijn krachtiger en duurzamer dan hun broertjes met borstels. Dronefabrikanten hebben ook lang geschaafd aan software die drones automatisch obstakels doet vermijden.

Grafisch vermogen

Beelden maken met jouw drone ? Een model met een GPS-functie die het mogelijk maakt om je drone stil in de lucht te laten hangen is hetgeen waar je ook hier opteert. Sommige drones zijn uitgerust met een mechanische gimbal, wat de stabiliteit voor het maken van je beelden verbetert.

Ook softwarefuncties zoals optische beeldstabilisatie dragen bij tot scherpere foto’s. De dronecamera’s kunnen gaan van een resolutie van 480p tot 4K in verband met je budget. Ook is er een verschil in opnamekwaliteit, omdat er drones zijn die beelden lokaal oplaan en drones die eest de beelden naar je smartphone moet sturen. Niet elke dronecamera kan live-beelden streamen.

Een drone die beschikt over een panoramacamera van 360 graden? Bekijk dan deze drone.

Drones in Nederland: wat mag, wat niet en wat met je privacy?

Hierboven heb ik voornamelijk beschreven wat de technische kwaliteiten van een drone zijn. Buiten de technische kwaliteiten moet je rekening houden met de juridische voorwaarden, omdat vliegen met een drone buiten je huis onder de wet valt.

Wie meer dan een speelgoeddrone aan de slag wilt gaan moet rekening houden met de regelgeving aangezien het erg beperkend is. De drone die zwaarder dan een kilo is en gebruikt wordt voor doeleinden die hoger dan 10 meter op een terrein vliegt die niet je prive eigendom is, valt onder de wet. Daardoor moet je officieel een attest op zak hebben, zodat je ermee kan vliegen. Net als bij elk ander rijbewijs moet je hiervoor een theoretische en praktische proef afleggen, en minstens 16 jaar oud zijn.