Koopgids Game Consoles

Koopgids Game Consoles

Welke spelcomputer het beste is voor jou ligt natuurlijk helemaal aan jouw wensen. Ga je zelf ook spelen ? Wil je dat je kind tegelijkertijd wat lichaamsbeweging heeft ? Gebruik je het console voor meer dan alleen gamen ? Er zijn vele afwegingen bij de keuze voor een spelcomputer.

Welke Console past bij mij?

Voor het hele gezin geeft een spelcomputer plezier en gezelligheid. Over het algemeen zijn kinderen dol op games. Wel moet je erop letten dat je de juiste spelcomputer koopt. Aangezien ze niet allemaal geschikt zijn voor jeugdige spelers. Bij een spelcomputer voor kinderen let je natuurlijk op andere speleigenschappen dan een oudere gamer zou doen. Zo letten oudere of geharde gamers meestal op de mogelijkheid van online gamen tegen onbekende tegenstanders.


Dat betekent dat wie een spelcomputer wil hebben genoeg keus heeft. De drie bekende merken zijn; PlayStation, Nintendo en Xbox. Ook bieden de merken elk een productlijn. Het aanbod varieert van goedkoop en eenvoudig tot duurder en geavanceerd. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende spelcomputers, zodat jij een goede keuze kunt maken.

PlayStation 4 (PS4)

Een spelcomputer met een grote capaciteit en een beeldweergave van 1080p heet een PlayStation 4. Dat geeft aan dat de snelheid en beeldweergave van de games zeer scherp zijn. Voor een ervaren gamer kan dat doorslaggevend zijn. Ook heeft de playstation 4 een Blu-ray-speler, zodat jij jouw favoriete films kan bekijken met een scherp mogelijk beeldkwaliteit. De PlayStation 4 Pro kost over het algemeen iets meer, omdat het krachtiger is en daardoor ook wel uitgebreidere functionaliteiten heeft. Zo is er ondersteuning voor een 4K-resolutie en is deze voorzien van extra werkgeheugen.

Het is raadzaam om goed te kijken welke televisie of welke beeldscherm je aanschaft, omdat de PlayStation 4 Pro ook op televisies en schermen werkt die geen 4K ondersteuning hebben. Niet alle games zijn gemaakt voor de PlayStation 4 Pro, alle PlayStation 4 games zijn te gebruiken in combinatie met alle PlayStation 4 modellen. Games die gemaakt zijn voor de extra kracht van de PlayStation 4 Pro kun je herkennen aan het PS4 Pro logo op de achterkant van de verpakking.

De PlayStation 4 heeft een groot voordeel ten opzichte van andere spelcomputers de keuze uit de grootste hoeveelheid games. Zo zijn er ook games die enkel voor de PlayStation zijn gemaakt zoals LittleBIGPlanet, Ratchet & Clank en het geremasterde Crash Bandicoot. Een abonnement op PlayStation now en een dongel zijn vereist, mits jij jouw games wilt bespelen op een laptop of desktop.

Bekijk onze Playstation 4 Modellen

PlayStation 3 (PS3)

Als concurrent van de Xbox 360 werd deze spelcomputer ontwikkeld. In 2006 was het eerst te koop, maar de productie hiervan zal binnenkort stoppen, dankzij het succes en diversiteit van de PlayStation 4. Het voordeel van een oudere spelcomputer is dat er veel games voor zijn ontwikkeld en dat deze goedkoper zijn dan games voor de nieuwste spelcomputers. Een speciale eigenschap van de PS3 is dat sommige spellen in 3D zijn gemaakt. Daarvoor moet je echter wel een geschikt tv-scherm hebben.

??? Bekijk onze Playstation 4 Modellen

Xbox One

Je kunt films bekijken, internetten en muziek luisteren, daardoor is deze spelcomputer niet alleen maar voor het spelen van games. Mede door deze multimediafuncties, is de Xbox One een concurrent van de PlayStation 4. De Xbox One heeft net als de PlayStation 4, een Blu-ray-speler. Wel is dat jij je bestanden op jouw lokale netwerk kunt laten livestreamen, daardoor wint de Xbox. Zo is je muziek en beeldmateriaal op jouw computer ook te zien op je tv, via de Xbox One. Verder kan de Xbox ook cd’s afspelen. Je kunt eenvoudig en snel schakelen tussen een videogesprek, een film en een game.

Ook kan de Xbox worden aangesloten op een laptop of desktop met Windows 10, waardoor je zelfs kunt gamen als je geen tv hebt. Een extra functie op de console dus. De extra eigenschappen maken de console winnaar op het gebied van multimedia maar deze functies wegen wellicht minder mee bij de keuze voor een spelcomputer voor kinderen. De multimediafuncties kunnen echter wel juist interessant zijn voor ouders waardoor iedereen binnenshuis bediend wordt!

De verbeterde versie van de Xbox One is de Xbox One S. De Xbox One S kan alles wat hier boven wordt beschreven, maar neemt minder ruimte in beslag, is zuiniger en ondersteunt 4K (Ultra HD) en HDR (High Dynamic Range).

De laatste in de reeks is de Xbox One X, is net als de PlayStation 4 Pro iets duurder dan de overige modellen. Ook deze gaat weer een stapje verder en is nog compacter dan de Xbox One S en ondersteunt ook 4K maar op een andere manier. In plaats van het beeld uit te rekken (op te schalen) zoals de S doet is Xbox One X zo krachtig dat 4K ook echt weergegeven wordt zoals het bedoeld is. Het ligt wel aan de ontwikkelaars of een game hier ook echt gebruik van maakt. Games die ondersteunt worden kun je herkennen aan het packshot daar staat in de rechterbovenhoek "Xbox One X enhanced". Net als met de PlayStation 4 Pro werkt ook de Xbox One op televisies en schermen die geen 4K ondersteuning hebben.

Bekijk onze Xbox One Modellen

Xbox 360

De Xbox 360 is een oudere spelcomputer van Microsoft, die in 2005 voor het eerst beschikbaar kwam. Op dit moment is dit type spelcomputer voor een scherpe prijs te koop, mede omdat dit model niet meer geproduceerd wordt en uiteindelijk uit de schappen zal verdwijnen. Dat maakt het daarom ook een goede optie voor ouders die wat minder willen uitgeven. Je kunt je kind een spelcomputer geven zonder dat het je een paar honderd euro kost. De tweedehands games zijn ook veel goedkoper dan de games voor de nieuwe consoles en zijn nog steeds hartstikke leuk!

??? Bekijk onze Xbox 360 Modellen

Nintendo Wii en Wii U: een unieke spelbeleving met speciale controllers

Een goed alternatief voor de PlayStation 4 of de Xbox One is de Wii U. Deze spelcomputer heeft een controller met een eigen touchscreen. Je kunt het gebruiken om met meerdere spelers te gamen zonder dat het scherm in twee wordt gesplitst, zo werkt het als aanvulling dus. De controller heeft ook een functie genaamd Off-TV Play waarmee je de game alleen met dit scherm speelt. Zo kun je verder spelen zonder dat je een tv nodig hebt.

Ook kun je de Wii gebruiken met andere controllers van Nintendo zoals; Wii Remote controller waarmee je naar het scherm kunt wijzen en klikken. Daarnaast werkt de spelcomputer ook met de Balance Board en Nunchuk die oorspronkelijk voor de Wii bedoeld zijn.

De Wii van Nintendo gaf de gamer, door het nieuwe soort controllers, een unieke speelervaring, lichaamsbeweging en coördinatie werden belangrijk in het gamen. Daardoor zijn de Wii U en de goedkopere Wii goede spelcomputers voor kinderen. De productie van games voor de Wii U en de Wii is wel stopgezet dus houd er bij de keuze voor één van deze spelcomputers rekening mee dat er in de toekomst geen nieuwe games meer zullen verschijnen.

??? Bekijk onze Nintendo Wii en Wii U Modellen

Nintendo Switch

Sinds 3 maart 2017 is de nieuwste spelcomputer genaamd de Nintendo Switch uit. Het is een veelzijdige spelcomputer dat speciaal gemaakt is voor familieplezier. Het unieke aan deze spelcomputer is dat het een hybride apparaat is. Je kunt de Nintendo Switch thuis op de tv aansluiten maar je kunt de console ook loskoppelen en meenemen als draagbare spelcomputer (handheld). Je kunt hem zelfs op tafel zetten en met z’n tweeën spelen, waar je maar wilt. De Switch heeft namelijk twee ingebouwde Joy-Con controllers die je los kunt koppelen van het beeldscherm. Het scherm is zeer helder, zodat de console ook geschikt is om buiten te gebruiken.

Je kunt zowel tegen familie en vrienden spelen, als online tegen onbekende tegenstanders. Je kunt ook met meerdere Switch-consoles lokaal tegen elkaar gamen. Daarnaast kun je als ouder het gebruik van de console beheersen. Door een app op je smartphone of tablet te installeren, kun je het speelgedrag controleren en instellen zoals jij dat wilt. Zo weet je zeker dat ieder kind in het gezin de Nintendo Switch kan gebruiken op de manier die je als ouder hebt bepaald.

De spelcomputer geeft toegang tot de Nintendo eShop, waar je, net als bij de Nintendo 3DS, nieuwe games kunt kopen. Je vindt hier veel games die geschikt zijn voor kinderen, zoals LEGO City Undercover, Snipperclips en Shovel Knight: Treasure Trove en Gear.Club Unlimited

??? Bekijk onze Xbox 360 Modellen

De beste spelcomputer voor jou

Welke spelcomputer het beste is voor jou ligt natuurlijk helemaal aan jouw wensen. Ga je zelf ook spelen ? Wil je dat je kind tegelijkertijd wat lichaamsbeweging heeft ? Gebruik je het console voor meer dan alleen gamen ? Er zijn vele afwegingen bij de keuze voor een spelcomputer.