Laptops

Koopgids Laptops

Ben je toe aan een nieuwe laptop of ga je er een voor het eerst kopen ? Dan is het verstandelijk om eerst een vooronderzoek te doen, zodat je de beste laptop voor jouw situatie kan vinden. Wat voor de ene gebruik de beste laptop is, is voor de ander wellicht een tegenvaller. Om je te helpen met jouw nieuwe laptop te kiezen, hebben wij deze koopgids opgesteld.

Welk type uitvoering wil ik?

Voordat wij bekijken waar jij jouw laptop voor gaat gebruiken, is het goed om stil te staan bij de uitvoeringen die er bestaan. Hierbij vier typen laptops op een rij met een korte beschrijving, zodat je een keus kan maken welke type laptop bij je past.

Notebook

De normale notebook of laptop wordt met Windows geleverd. Dit is het meest verkochte type omdat er keuze uit vele snelheden, formaten, behuizingen en opslagcapaciteiten is. Als je niet zeker weet welk type uitvoering je zoekt, is de kans groot dat je binnen deze categorie slaagt.

Bekijk onze Notebooks

Macbook

De MacBook is de beroemde laptop van het merk Apple. Gekenmerkt door een minimalistisch design, een dunne behuizing en een indrukwekkende batterijduur, neem je hem net zo makkelijk mee naar de koffiebar om de hoek als de vergaderzaal. Apple maakt gebruik van een eigen besturingssysteem –OS X– wat betekent dat niet alle software die je van Windows gewend bent een Apple-versie kent.

Bekijk onze MacBooks

Hybride Laptop/Tablet

Omdat een hybride of 2-in-1 laptop een touch-screen heeft, ben je niet alleen van het toetsenbord en het mousepad afhankelijk. In de meeste gevallen draait of zwenkt het scherm in alle mogelijke standen of koppel je hem zelfs helemaal los van het toetsenbord, waardoor je hem als tablet kunt gebruiken.

Bekijk onze Hybride modellen

Chromebook

Een Chromebook is een ‘Google-laptop’ die razendsnel opstart en de webbrowser (Chrome) als besturingssysteem gebruikt. In die browser heb je toegang tot alle Google-apps, waarmee je documenten en spreadsheets maakt, mails verstuurt en natuurlijk websites bezoekt. Een internetverbinding is wel een voorwaarde.

Bekijk onze Chromebooks

Weet je het nog steeds niet zeker?

Bekijk hieronder dan eerst eens de beste laptops, ingedeeld naar het soort gebruik. Je krijgt zo ongetwijfeld meer duidelijkheid over het formaat, het besturingssysteem en het ontwerp. Kom je er dan nog niet uit, neem dan gerust telefonisch of via de chat contact op, zodat een specialist je persoonlijk verder kan helpen.

Welk type notebook zoek ik?

Als je duidelijk weet welke uitvoering je wilt, is het stukken makkelijker om de beste laptop te vinden. De volgende stap is bekijken waar jij de notebook voor gaat gebruiken, want een fanatieke gamer stelt weer andere eisen aan een laptop dan een vertegenwoordiger die vooral documenten opstelt en ondertekent en een studente die haar notebook vooral in de collegezaal wil gebruiken, heeft echt niet zo’n krachtig model nodig als iemand die foto’s bewerkt.


De kans is groot dat jij jouw laptop in verschillende rollen gebruikt (bijvoorbeeld voor werk en privégebruik, of voor de studie en games). In zo’n geval raden wij je aan om de taak te kiezen waar de hoogste systeemeisen voor worden gesteld.

Internet, e-mail en tekstverwerken

Vrijwel iedere laptop is geschikt voor privégebruik. Basistaken als e-mails versturen, social media-accounts beheren, documenten opstellen en YouTube-video's bekijken vergen weinig van de processor en het geheugen, waardoor het niet nodig is om het duurste model laptop te kiezen. Met andere woorden: aan een relatief goedkope consumentenlaptop heb je voldoende. Een schermformaat van 15 tot 17 inch is prettig wanneer je de laptop vooral thuis gebruikt. Neem je hem af en toe mee, dan zal je een lichter gewicht waarderen. Een schermdiagonaal van 10 tot 14 inch is dan beter.

Foto’s bewerken

Het wegwerken van rode ogen op een foto of de verzadiging wat opschroeven kan met vrijwel elke laptop, maar wanneer je een serieuze hobbyfotograaf bent of voor jouw beroep foto’s bewerkt, voer je veel ingewikkelder taken uit. Niet bij één foto, maar bij tientallen tegelijk. Een krachtige processor –zoals een AMD A8 of een Intel Core i5 of i7– en een werkgeheugen van minimaal 8 GB zorgen ervoor dat jouw notebook jouw creativiteit kan bijbenen. Het laptopscherm van 15 inch of groter heeft bij voorkeur een Full HD-resolutie en IPS-paneel, zodat je de kleinste details glashelder ziet.

Films of Netflix kijken

In principe kan je met elke notebook films kijken en is een consumentenlaptop dan ook voldoende, maar wil je echt genieten van een film, dan is een Full HD-scherm toch wel onmisbaar en als je ons om advies vraagt omtrent het beeldschermformaat, neigen we toch naar 15 inch of groter. Eén en ander is ervan afhankelijk hoe vaak je met de laptop over straat gaat; hoe kleiner de beeldscherm, des te makkelijker het in jouw tas past en des te lichter het gewicht is. Een HDMI-uitgang stelt je in staat om films op jouw thuisbioscoop af te spelen en/of het geluid zonder kwaliteitsverlies door jouw surround-systeem te pompen.

Video’s bewerken

Wanneer je geen stilstaande, maar bewegende beelden bewerkt. Worden de systeemeisen nog een stukje hoger. Dan worden de snelste processoren op de markt aanbevolen, bijvoorbeeld een AMD A10 of een Intel Core i7. Wij bevelen aan om een laptop met minimaal 8 GB werkgeheugen te kiezen. Een mid-range dedicated videokaart zoals de NVIDIA GeForce of de AMD Radeon, een scherm van minimaal 15 inch, een Full HD-resolutie en een IPS-paneel zijn allemaal wenselijk voor een kristalheldere en levensechte kleurweergave. Om jouw bewerkingen snel uit te kunnen voeren raden wij een laptop met een SSD schijf aan. Je wilt jouw meesterwerken natuurlijk altijd bij de hand hebben, dus is het prettig als je over wat meer opslagruimte beschikt. Tot slot stelt een HDMI-aansluiting je in staat om jouw creaties ook op in Full HD op jouw televisie af te spelen, zodat je optimaal gebruik maakt van jouw thuisbioscoop.

Games spelen

Jij laat je niet zo snel verleiden door simpele spelletjes als Angry Birds. Nee, je gaat voor nieuwe en levensechte games die spetterende graphics hebben en strenge systeemeisen stellen, zoals Diablo 3, World of Warcraft. Afhankelijk van de game sluit je er een game-muis, een controller of een race-stuur op aan voor nog meer realisme en precisie. Een snelle processor zoals een Intel Core i7 of een AMD A10 is dan toch wel een vereiste. Verder dient jouw nieuwe notebook een top-of-the-line videokaart zoals een NVIDIA GeForce of de AMD Radeon te bezitten. Daarnaast is een werkgeheugen van minimaal 8 GB en een SSD schijf gewenst. Het scherm is het liefst zo groot mogelijk –minimaal 15 inch– en als het even kan in Full HD en wist je dat er ook laptops met programmeerbare, verlichte toetsenborden zijn? Zo ben je jouw tegenstanders nog sneller de baas.

Zakelijk gebruik

Wat voor je de beste laptop voor zakelijk gebruik is, hangt natuurlijk af van de taken die je erop uitvoert en de programma’s die je draait. Wie zware applicaties draait zal een snellere processor willen, terwijl iemand die vooral documenten opstelt, scant, ondertekent en print hetgeen met een minder krachtige laptop prima uit de voeten kan. De overeenkomst in zakelijke gebruikers is dat de laptop mee naar huis gaat, op zakenreis, naar klanten, en ga zo maar door. Hij moet daarom tegen een stootje kunnen, wat betekent dat een duurzame en stevige behuizing (bijvoorbeeld van aluminium) aan te bevelen is. Daarnaast is een zakelijke laptop geschikt voor gebruik in combinatie met een docking station, waarop extra USB-poorten zitten en waaraan je makkelijk een externe monitor aansluit. Fabrikanten hebben voor de zakelijke gebruiker specifieke modellen beschikbaar die over deze eigenschappen beschikken. Ook bieden zij vaak next-business day garantie waardoor bij je bij een defect snel weer door kunt werken.

Voor mijn studie

Gebruik maken van de laptop in een collegezaal? Hem net zo goed op de studentenkamer gebruiken als in een werkgroepje in de bibliotheek? Voor studenten is het prettig als een laptop tegen een stootje kan; een stevige behuizing is daarom prettig, omdat studenten veel documenten maken en bewerken, mag de schermdiagonaal niet te klein zijn – 14 of 15 inch is dan ook perfect. Een redelijk krachtige processor en minimaal 4 GB intern geheugen maken het makkelijk om meerdere programma’s en documenten tegelijkertijd open te hebben, voor het snel switchen ertussen.

Voor onderweg

Ben je veel onderweg en zoek je hiervoor een goede laptop, dan is een dun en licht model aan te bevelen. Ze zijn gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen en hebben een lange accuduur. Voor iedereen is er wel een dun en licht model te krijgen – of dat nu met zakelijk of voor privégebruik is.. Vrijwel elke processor is ook in een dun en licht model verkrijgbaar, evenals het werkgeheugen en de eventueel gewenste SSD schijf, waarmee jouw laptop extra snel zal opstarten, je extra snel programma’s kunt openen en bewerkingen kunt uitvoeren. Om jouw laptop draagbaar te houden adviseren wij je een laptop te kiezen met een beeldschermformaat van maximaal 14 inch.

Vergeet Microsoft Office niet

Bij aanschaf van een nieuwe laptop wil je natuurlijk gelijk aan de slag kunnen. Microsoft Office is wereldwijd het meest bekende en wellicht meest gebruikte kantoorpakket voor laptops en pc’s. Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat Office niet standaard wordt meegeleverd. Met Office 365 kan je een jaar lang gebruikmaken van de nieuwste versies van Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Publisher, Access, Outlook en nog veel meer. Daarnaast ontvang je 1 TB cloud, zodat je al jouw documenten veilig op kunt slaan en je altijd verzekerd bent van een back-up. Je installeert Office 365 eenvoudig op jouw nieuwe laptop en hebt de mogelijkheid om (afhankelijk van het soort pakket) dit ook op meerdere apparaten te installeren. Welke Office-versie is geschikt voor jou? Klik hier om te zien welk Office-product bij je past.

Accessoires

Accessoires die van toepassing kunnen zijn bij je Laptop.

Printers & Scanners

Veel documenten uitprinten op het werk of voor school? Kies dan een goeie printer!

Bekijk onze Printers & Scanners

Laptop Tassen

Bescherm je Laptop tegen algemene slijtage.

Bekijk onze Laptop Tassen

Stroomadapters

Oplader stuk? Of een extra lader voor op werk nodig?

Bekijk al onze Stroomadapters