Koopgids Televisies

Koopgids Televisies

Nooit staat de ontwikkeling van technologie stil. Alle mogelijkheden en-/of opties die televisies tegenwoordig meekrijgen bewijzen dat. Geavanceerde technieken, zodat beelden nog beter, nog scherper en natuurlijk niet te vergeten nog mooier zijn. Zo zijn er LED-tv’s en OLED-tv’s, die je vervolgens weer kunt onderverdelen in Smart-tv's, QLED, 4K UHD-tv's ect.

Tips bij het kopen van een nieuwe TV

Door deze opties kan het moeilijk zijn om een beslissing te nemen, daardoor helpen wij jou, zodat jij een keuze kan maken. Door natuurlijk tips te geven waar je op let als je een televisie aanschaft!

Schermgrootte

De schermgrootte is hetgeen wat je direct dient te bepalen, zodat je op zoek kunt gaan naar een televisie. De kijkafstand is minder belangrijk geworden in verband met de UHD schermen van tegenwoordig, maar buiten dat telt dit wel mee.

Eenvoudig kan je hiervoor een vuistregel gebruiken om de inch-maat te bepalen. De afstand tussen jouw zitplaats en de plaats van de tv in cm, vermenigvuldigd met 0,2. Als de afstand bijvoorbeeld 200 cm is ( x 0,2 ), dan kies je voor een ?? 40 inch. Ook jouw persoonlijke voorkeur is van belang. Een schermgrootte van ?? 60 inch kan ook in de smaak vallen, mits je een bioscoopervaring wilt.

Diagonaal wordt de ene hoek tot de andere hoek gemeten, zodat de grootte van het scherm wordt bepaald. De maat (weergegeven in inches en/of centimeters) geeft de grootte van het zichtbare deel van het scherm weer. Het deel van het scherm dat zich onder een rand bevindt wordt niet meegerekend.

De ontwikkeling in het ontwerp van de televisies is de laatste jaren enorm snel gegaan. Televisies zijn platter geworden, de randen zijn nog smaller geworden en daardoor ook moderner!

Kies het schermtype: LED, OLED of QLED

Vroeger had je keuze tussen LCD en Plasma, destijds wordt Plasma niet meer geproduceerd. Nu is de keuze tussen een led- en oled-tv. Een ‘led tv’ maakt gebruik van led verlichting achter het paneel. Voordelen ten opzichte van oudere lcd- en plasmaschermen zijn het volgende; minder energie verbruik, dunner geproduceerd en beter contrast.

In tegenstelling tot led is oled wel een nieuwe display techniek. De pixels generen zelfs licht om het beeld weer te geven, daardoor is achtergrondverlichting in deze tv niet meer nodig. Dunner en lichter geproduceerd dan led tv’s, maar veel meer voordelen. Voordelen zoals; kijkhoeken groter, realistischer en lagere energieverbruik. Door deze geavanceerde technieken wordt het aangeboden voor een groter prijskaartje.

Sinds kort is er ook QLED op de markt. Dit zijn zeer geavanceerde schermen die gebruik maken van dezelfde techniek als ‘gewone’ led tv’s. Aan het qled scherm zijn er kleine kristallen toegevoegd. De qled tv’s kunnen hierdoor veel meer kleuren weergeven en hebben ook een veel hogere helderheid.

????? Bekijk onze LED Tv's, OLED Tv's en QLED Tv's.

Kies het type HD

HD Ready, Full Hd of 4K Ultra HD Resolutie zijn kenmerken van een televisie. HD Ready heeft een resolutie van 1366 x 768 en Full HD van 1920 x 1080. Dat maakt dat Full HD-tv meer beeldlijnen heeft en over het algemeen scherper is. Na Full HD komt 4K Ultra HD: de resolutie hiervan is vier keer zo hoog als Full HD met 3840 x 2160 pixels.

Waarom zou ik een 4K TV moeten kopen ? Alle 4K Ultra HD televisies hebben een zogenoemde upscaler aan boord, daardoor hoef je geen zorgen te maken aan de kabel die je niet binnen krijgt. De upscaler zorgt ervoor dat iedere bron wordt opgeschaald naar een 4K beeld. Zo worden de beelden dus nog mooier. Voor wie écht wil genieten van 4K Ultra HD, zijn er speciale 4K blu-ray spelers te koop. Deze speelt 4K films af in de beste kwaliteit. Via Netflix is er bovendien inmiddels al een groot aanbod aan 4K Ultra HD films en series.

De beeldkwaliteit is een factor die niet te vergeten is wanneer men een juiste televisie zoekt. Een van de ultieme redenen waarom een televisie wordt vervangen is, omdat de beeldkwaliteit van de oude televisie niet meer aan de wensen voldoet. De resolutie en de verwerkingssnelheid zijn de meestbepalende punten voor een beeldkwaliteit.

De meest moderne technologie voor televisies is Ultra HD TV ( UHD ), ook wel 4K TV genoemd. Een resolutie die 4 keer hoger is dan een Full HD televisie. Dit betekent dat dit resulteert in een enorm scherp beeld.

  • Een ?? HD Ready TV heeft minder dan 1 miljoen pixels; 1280 horizontale pixels en 720 verticale pixels.
  • Een ?? Full HD TV heeft iets meer dan 2 miljoen pixels; 1920 horizontale pixels en 1080 verticale pixels.
  • Een 4K Ultra HD TV heeft meer dan 8 miljoen pixels; 3840 horizontale pixels en 2160 verticale pixels.

Hoe handig is smart tv?

Een programma terugkijken, een film huren of netflixen ? De apps op een smart tv maken dit mogelijk. Ze zijn namelijk verbonden met wifi en-/of internet via de kabel. De apps verschillen per merk.

Bekijk onze Smart TV's

Andere punten

Punten waar je op kan letten wanneer je een nieuwe TV aanschaft.

Beeldtechnieken

Hoe hoger het aantal Hertz, hoe snellere beelden worden waargenomen. Het is dus verstandig om te kiezen voor een tv met een hoog aantal hertz ( vanaf 50 ), zodat het scherm vloeiender snelle beelden weergeeft.

Hoe hoger de verhouding van de ratio van het contrast is, hoe beter. Dit geeft aan hoeveel tinten tussen zwart en wit wordt weergeven. Dit omdat een lage verhouding vaak resulteert in te felle of te vale kleuren.

HDR, High Dynamic Range zorgt ervoor dat zowel licht als donkere gedeelten gedetailleerd kunnen worden getoond, een term die je steeds meer tegenkomt dus. Televisies met HDR hebben een beter contrast, mooiere kleuren en een hogere helderheid.

Let op de aansluitingen

Het is belangrijk om vooraf te controleren of het mogelijk is om randapparatuur aan te sluiten op je tv indien je dit wilt. Meest voorkomende aansluiting is de HDMI. Veel gebruikte aansluitingen zijn de USB, Scart, SD kaart, optische digitale uitgang en WiFi.

Een gebogen TV?

Een mooi designtrend is een curved tv, waarbij het televisiescherm een lichte buiging heeft, zodat men een meer intense kijkervaring heeft. Door de kromming geeft het meer een gevoel van diepte, als voorbeeld de bioscoopschermen. De bioscoopschermen zijn niet voor niets al jarenlang gebogen.

Het geluid

Een zeer bepalende factor voor je kijkervaring naast het beeld is het geluid.

Hoe goed moet je letten op het geluid?

De schermen worden steeds dunner, daardoor komt het geluid onder druk te staan. Een zeer bepalende factor voor je kijkervaring naast het beeld is het geluid. Om die redenen bieden fabrikanten ondersteuning voor optimaal geluid. Ook zijn er merken die ondanks de dunne schermen toch extra aandacht geven aan het geluid. Sony heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij het scherm dient als luidspreker. Hierdoor lijkt het geluid rechtstreeks uit het beeld te komen.

Een televisie kan ook aangesloten worden op een losse soundbar voor optimale geluidservaring. Ook zijn deze vaak uit te breiden met extra luidsprekers achter je. Losse soundbars hebben ook meer opties dan een ingebouwde luidspreker, zoals ?? Sonos of ?? HEOS. Draadloos muziek kan ook gestreamd worden.

Bekijk onze Soundbars & Soundbases en Homecinema-sets.

Functionaliteiten

Talloze functionaliteiten

Ieder televisie heeft zijn eigens specs en functies, daardoor moet je besluiten wat voor een televisie je wilt. Zo kan een tv beschikken over 3D beeld, zijn er tuners aanwezig voor digitale televisie of is er een bluetooth systeem ingebouwd. Bedenk dus vooraf aan je aankoop wat jij belangrijk vindt om met je televisie te kunnen doen.