Studenten

Kies jouw onderwijsinstelling

Bekijk de beste laptopdeals geschikt voor jouw opleiding!

Welke laptop past bij mij?

Ga je aan een nieuwe opleiding beginnen of volg je momenteel al een opleiding ? Dan is het verstandig om een laptop aan te schaffen, zodat je notities kunt maken tijdens een college of een scriptie kan schrijven in de studieruimte. Zonder laptop gaat het allemaal een stuk lastiger. Wat voor de ene gebruiker de beste laptop is, is voor de ander wellicht een tegenvaller. Om je te helpen met jouw nieuwe laptop te kiezen, hebben wij deze koopgids opgesteld.

Voor mijn studie

De iPhones zijn erg gewild bij de studenten onderling, van de basisschool tot aan de middelbare tot rechtstreeks aan de universiteit. Studenten gebruiken hun smartphones voor dagelijkse toepassingen, zoals social media, surfen op het internet en dingen in die trend.

Voor studenten is het prettig als een laptop tegen een stootje kan, daardoor is een stevige behuizing optimaal. Ook maken en-/of bewerken studenten over het algemeen veel documenten, daarom mag de schermdiagonaal niet te klein zijn. Een beeldscherm van 14 a 15 inch is perfect. Een redelijke krachtige processor en minimaal 4 GB intern geheugen maken het makkelijk om eerdere programma's en documenten tegelijkertijd open te hebben, voor het snel switchen.

Modellen en soorten

Nadat je hebt vastgesteld wat voor gebruiker je bent is het tijd om naar het design en naar praktische aspecten te kijken. Kies je voor een klein formaat dat makkelijk in je tas past, maar waarop de letters erg klein uitvallen of kies je voor een groter scherm wat wel betekent dat je meer gewicht en grotere afmetingen moet meeslepen? Ga je voor een luxueuze behuizing van aluminium of een voordeligere laptop.


Er zijn laptops verkrijgbaar in diverse segmenten zoals; de basis, allround, budgettopper, dun & licht, extra stevig, grafisch en hoge prestaties.

De basis

Een basislaptop met 4 GB aan werkgeheugen en een Intel Pentium of Core i3-processor is voldoende voor studenten.

Het hangt er natuurlijk wel vanaf wat je nog meer wilt doen. Voor Netflix is een laptop met een goed scherm en full HD-resolutie aan te raden. Gebruik je vooral Office? Dan heb je genoeg aan een basislaptop.

???? Bekijk Basis laptops

Allround

Ga je er iets meer mee doen zoals foto's of video's bewerken? Dan is een allround laptop een slimme keuze. Hier zitten een werkgeheugen van 8 GB of meer in en de processor is over het algemeen een i5 of sneller. Qua beeldschermgrootte is 14 inch het meest gangbare formaat.

???? Bekijk Allround laptops

Budgettopper

Een nieuwe laptop van maximaal 600 euro valt volgens ons onder de goedkope laptops. Iedereen wil graag een laptop met Intel Core i7 processor, SSD schijf en IPS paneel voor slechts 100 euro. Dat is helaas te mooi om waar te zijn, dus wees realistisch in je budget als je opzoek bent naar een goedkope nieuwe laptop.

Zoek je echter een laptop waarmee je sneller wilt foto en-/ of videobewerken of wil gamen, dan heb je minimaal een i5 of i7 processor nodig en daarvoor moet je iets dieper in de buidel tasten.

???? Bekijk Budgettopper laptops

Dun & licht

De allergoedkoopste lichtgewicht laptop (lichter dan 1,5 kg) hebben meestal een scherm van 10 tot 13 inch. Ze kosten ongeveer €200 tot €300. Bij sommige exemplaren kun je het toetsenbord omklappen of er helemaal afhalen. Zo kun je ze ook als tablet gebruiken. Deze modellen hebben 2 GB aan werkgeheugen, een trage processor en weinig opslagruimte.

Ons advies: vermijd deze laptops zoveel mogelijk. Alleen voor licht en zeer incidenteel gebruik, is zo'n laptop geschikt. Voor alle andere gebruikers zijn ze te traag.

???? Bekijk Dun & Lichte laptops

Grafisch

Op zoek naar een krachtige studielaptop? De laptops in deze categorie zijn voorzien van een snelle processor, goede videokaart en veel werkgeheugen. Deze laptops zijn geschikt voor studies die hogere eisen stellen aan een laptop, bijvoorbeeld om wetenschappelijke modellen of 3D-animaties te maken.

???? Bekijk laptops met Grafische ondersteuning

Hoge prestaties

Wil je zwaardere video's bewerken, met 3D tekeningen aan de slag of de nieuwste games spelen, dan is een laptop voor hoge prestaties de beste optie voor jou. Ook zal je het waarderen als het scherm wat groter is, met een diagonale afmeting van 15 inch of meer.

???? Bekijk Hoge Prestaties laptops

Eisen van studenten

Wat de meeste studenten eisen.

Lichtgewicht

Loop je vaak van de ene naar de andere collegezaal? Dan is een lichtgewicht laptop fijn. Een schermformaat van 13 of 14 inch is wat ons betreft ideaal. Studenten-laptops van 15 inch en groter zijn vrijwel altijd een stuk zwaarder. Zoek je nog iets lichters? Misschien is een tablet dan wel iets voor jou.

Er zijn laptops verkrijgbaar in diverse schermdiagonalen zoals; 10", 10.1", 11.6", 13.3", 13.5", 14" en 15.6".

Besturingssysteem

Voor een pc, laptop, tablet en smartphone zijn verschillende besturingssystemen (Operating Systems of OS) te verkrijgen.

Laptops hebben verschillende besturingssystemen, daardoor is het verstandig om te vragen wat voor besturingssysteem nodig is voor jouw opleiding. Er zijn verschillende laptops verkrijgbaar met de volgende besturingssystemen zoals; Windows, MacOS, ChromeOS en Linux

.

Hybride Laptops

Betrekkelijk nieuw zijn de 2-in-1 laptops. Deze combineren het informele gemak van een tablet met de snelheid en het comfort van een laptop met een toetsenbord en muis. Zo kun je tijdens een college ervoor kiezen alleen de tablet te gebruiken en hem bij jou thuis weer omzetten naar een laptop met het toetsenbordgedeelte om jouw aantekeningen uit te werken.

Accuduur

Als je jouw laptop overal gebruikt is er niets zo vervelend als de melding dat de accu van je laptop leeg is. Gelukkig worden laptops steeds energiezuiniger en accu's ook steeds efficiënter. Het is niet ongebruikelijk om laptops tegen te komen die 8-10 uur met een geladen accu doen. Daarmee kom je makkelijk een lange dag op school of de universiteit door..

Kies als studentzijnde daarom een laptop met een minimale accuduur van 8 uur, zodat je op die manier niet halverwege je college moet zoeken naar een stopcontact. Scheelt jou weer een hoop kopzorgen en eventueel een retourtje naar huis om je oplader op te halen.

Houd wel in gedachten dat de accu in de loop van de jaren altijd in capaciteit afneemt. En de accuduur afhankelijk is van wat je met de laptop doet. Een film kijken kost toch altijd wat meer energie van een laptop dan een verslag typen.

Bekijk al onze iPhone hoesjes

Hulp Diagram

In deze zie je de meest bestelde producten van studenten per niveau.