5 tips voor een filmische drone video - Shot technieken en manoeuvres


In deze handleiding nemen we een kijkje hoe je filmische luchtfoto’s kunt maken met een Onbemand Lucht Voertuig (UAV) – ook wel een drone. We verkennen een aantal shot technieken.

1. Ga langzaam

Mijn eerste aanbeveling aan iedereen die filmt met een drone is om langzaam te vliegen. “Slow” is meer filmische, en het geeft de kijker de indruk dat je opnamen maakt van een groter platform, zoals een helikopter. Dit verhoogt onbewust de productiewaarde en laat het schot meer gecontroleerd doen lijken.

Zorg ervoor dat je een goede controle hebt met de RC-control sticks op de afstandsbediening. Gebruik geleidelijke bewegingen en probeer om langzaam te versnellen en te vertragen met de drone; met snellere bewegingen zal je de camera laten schudden, dit verhoogt de kans op vervormingen of 'Jello effecten' op je beeldmateriaal.

Plan en visualiseer zo veel mogelijk van de luchtfoto's als je kan. Ik beveel daarom ook iedereen aan dat je eerst goed rondkijkt op de filmlocatie voordat je daadwerkelijk begint met het schieten van je foto. Dit zodat je weet wat eventueel de beperkingen van het gebied zijn. Ook weet je dan exact van tevoren wat je allemaal nodig hebt, daarnaast zal het ook helpen bij het optimaliseren van de levensduur van de batterij van de drone, zodat je niet in een situatie komt waarin je een mooie shot mist, omdat je batterijen net even op zijn. Een van de meest filmische drone shots is het langzaam onthullen van het landschap.

img
Een van de meest filmische drone shots is het langzaam onthullen van het landschap.

2. Gebruik twee assen van beweging

Imiteer Big-budget shots die je ook in films ziet, die gaan meestal over twee assen heen die beweging hebben op hetzelfde moment. Een voorbeeld zou dat je naar achteren vliegt en tegelijk naar beneden vliegt op, uiteraard op een soepele en constante snelheid.

3. Parallax

Voeg diepte aan je lucht-scènes toe door gebruik te maken van extreme Parallax effecten, vaak met bomen of andere structuren dichter bij de drone, dit helpt als een visueel hulpmiddel om de kijker te laten zien hoe groot het omringende landschap eigenlijk is.

4. Fly-Through Shots

Een fly-through shot kan heel filmische zijn, maar het kan erg riskant worden omdat je alleen maar kan vertrouwen op het scherm van je controller om je drone te navigeren. Ik zal deze techniek niet aanraden, tenzij je genoeg vertrouwen in je vaardigheden als drone piloot hebt. Ik ben persoonlijk niet de grootste fan van dit soort foto's, want vaak als als je naar deze foto’s kijkt, zie je al snel dat de shot gefilmt is met een drone; Dit kan afleiden uw publiek, waardoor het publiek meer denkt over de risico van het shot, in plaats van het opmerken van de cinematografie.

5. Rotatie Bewegingen

Je kunt ook proberen om rotatiebewegingen in combinatie met de drone bewegingen om een andere dimensie toe te voegen aan je shots. Dit kan je maximaal drie assen van gecombineerde beweging opleveren. Een van mijn favorieten is het vliegen naar voren en het kantelen van de ophanging naar boven om zo het landschap te onthullen.

Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Nieuw bericht